Zdrowie
Czy weganie muszą rezygnować z czekolady?
Stosujesz dietę wegańską i nie masz problemu, z tym że w Twoim jadłospisie nie pojawiają się jajka, czy mięso, ale za to tęsknisz za smakiem czekolady? W takim razie z pewnością ucieszy Cię wiadomość, że w sprzedaży dostępna jest już czekolada wegańska!
Czekolada bez dodatku mleka i białego cukru
Nie od dziś możesz dostać w sklepie czekoladę, która nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao. Oprócz tego, że jest wegańska, ma więcej polifenoli, witamin i składników mineralnych w porównaniu do czekolady mlecznej. Dlatego warto zwrócić na nią uwagę nie tylko ze względu na to, że wpisuje się w założenia diety roślinnej, ale i przez to, że ma wyższą wartość odżywczą.
Jednak każdy, kto choć raz skosztował gorzkiej czekolady, wie, że jej smak jest dość specyficzny. Jak sama nazwa mówi, jest ona gorzka i daleko jej do łakoci, które rozpieszczają podniebienie słodkim smakiem. Czy wobec tego jest dla niej jakaś alternatywa?
Ze względu na rosnącą popularność diety wegańskiej, bez problemu kupisz czekoladę bez dodatku mleka, która ma słodki smak. Dlatego nie musisz wcale jeść gorzkiej czekolady, jeśli jej nie lubisz. Kolejna dobra informacja jest taka, że czekolada wegańska łączy w sobie zalety klasycznej mlecznej czekolady i tej gorzkiej. Z jednej strony ma delikatny słodki smak i rozpływa się w ustach, a z drugiej wyróżnia się dobrym składem.
Cukier z kwiatu palmy kokosowej i nieprażone ziarna kakaowca, czyli mocne strony czekolady dla wegan
Czekolada dla wegan nie zawiera mleka i innych składników pochodzenia zwierzęcego. To, że ma słodki lekko karmelowy smak, wynika z tego, że ma w składzie cukier z kwiatu palmy kokosowej. Spożywanie produktów nim dosładzanych nie ma negatywnego wpływu na Twoje zęby i masę ciała, tak jak ma to miejsce w przypadku tych z białym cukrem.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na fakt, że czekolada dla wegan powstaje z nieprażonych ziaren kakaowca – jest to tzw. czekolada surowa. Oznacza to, że wyróżnia się wyższą zawartością polifenoli (które zmniejszają ryzyko stresu oksydacyjnego, a tym samym nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych), a także składników mineralnych i witamin.
Czekolada dla wegan w różnych wersjach smakowych
Patrząc na półki ze słodyczami w sklepach, z pewnością zauważysz, że wybór tego typu produktów jest ogromny. Producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków. Jednak bez obaw – czekolada dla wegan również dostępna jest w różnych wersjach smakowych.
Wśród czekolad w tabliczkach do wyboru masz m.in. takie, które zachwycają egzotycznym kokosowym smakiem lub te zawierające pyszne i cenne dla zdrowia dodatki (pistacje, migdały, morwę). To jednak nie wszystko, ponieważ w ofercie smakołyków dla wegan znajdziesz również białą czekoladę, a także orzechy, migdały oraz owoce oblane aksamitną polewą czekoladową. Wszystkie te produkty łączy jedno – delikatny słodki smak, brak cukru i produktów odzwierzęcych oraz wysoka zawartość cennych dla zdrowia składników.
-
Uroda3 lata ago
Czy da się rozjaśnić makijaż permanentny?
-
Technologie2 lata ago
Dywan jedwabny na co dzień – wady i zalety
-
Uroda5 lat ago
Jaka biżuteria do koronkowej sukienki?
-
Sport2 lata ago
Zaczynamy przygodę z bronią czarnoprochową – kilka wskazówek
-
Biznes2 lata ago
Densytometr poligraficzny – do czego jest wykorzystywany?
-
Budownictwo2 lata ago
Jak działa bezpiecznik przepięciowy?
-
Sport4 lata ago
Po czym poznać prawdziwego skejta?
-
Biznes6 lat ago
Analiza na start nowego biznesu