Biznes
Jak przygotować się do prowadzenia restauracji?
Prowadzenie restauracji to bardzo odpowiedzialne i złożone zajęcie. Niezależnie od tego, czy otwieramy własny lokal, czy też zajmujemy stanowisko managera restauracji u innego właściciela, warto odpowiednio się do tego przygotować. Osoba zarządzająca restauracją powinna mieć wiedzę teoretyczną i praktyczną, dzięki czemu lepiej zrozumie specyfikę tego stanowiska. Z czego może skorzystać manager restauracji? Kurs zarządzania lokalem gastronomicznym może być dobrym wyborem.
Jakie umiejętności są niezbędne do prowadzenia restauracji?
Jest zakres umiejętności i kwalifikacji, które znacznie przydają się podczas prowadzenia restauracji. Osoba na stanowisku managera powinna posiadać wysoko rozwinięte cechy interpersonalne. Zarządzanie restauracją to przede wszystkim praca z ludźmi, w tym m.in.: pracownikami, klientami, dostawcami żywności i sprzętu restauracyjnego. Manager restauracji musi posiadać wiedzę na temat najwyższych i obowiązujących standardów w zakresie obsługi klientów oraz zarządzania pracownikami. Musi być także dobrym obserwatorem, aby w razie konieczności zareagować i rozwiązać konflikt pracowniczy lub wesprzeć podwładnych w potrzebie.
Manager restauracji zarządza także jej finansami. Jego zadaniem jest doprowadzenie do jak największego zysku restauracji, przy jednoczesnym zachowaniu jej wysokiej jakości i zadowolenia pracowników. Zarządzanie finansami dotyczy m.in. ustalania płac pracowników, pozyskiwania produktów spożywczych od dostawców, a także sprzętu restauracyjnego. W tym celu warto odbyć profesjonalne kursy managera restauracji oraz obsługi programów obliczeniowych, w tym m.in. excela lub POS.
Zadbaj o promocję lokalu
W prowadzeniu lokalu gastronomicznego bardzo ważny jest aspekt marketingowy i promocyjny. Skuteczne kampanie marketingowe są w stanie w dużym stopniu zwiększyć przychody restauracji oraz pozyskać dla niej nowych klientów. Następnie od jakości świadczonych usług oraz jej stosunku do ceny zależy to, czy klienci pozostaną z marką na dłużej. Manager restauracji powinien doskonale odnajdować się w promocji i marketingu, dzięki czemu będzie mógł nadzorować cały proces lub scedować go na inne osoby, a następnie weryfikować ich skuteczność.
Za co odpowiada manager?
Osoba zarządzająca restauracją odpowiada za wiele aspektów codziennego funkcjonowania lokalu. Należą do nich m.in. organizowanie i koordynowanie procesów zachodzących w restauracji, nadzorowanie wypełniania obowiązków przez podwładnych, a także negocjowanie cen kupowanych produktów oraz ustalanie cen i zakresu menu. Pracownik na stanowisku managera restauracji powinien cechować się wrodzoną charyzmą, a także zdolnościami przywódczymi. Ponadto musi być pewny siebie oraz podejmować decyzje o znaczeniu strategicznym, które nie zawsze cieszą się popularnością w jego otoczeniu. Odporność na stres to kolejny atut osoby, która podejmie się zarządzania restauracją.
Myśląc o pracy na stanowisku managera restauracji, warto postawić na profesjonalne kursy i szkolenia. Znajdziesz je w szkołach gastronomicznych oraz innych ośrodkach edukacyjnych. Ukończenie profesjonalnego szkolenia i zdobycie wiedzy w zakresie zarządzania restauracją pomoże w doprowadzeniu jej do sukcesu wizerunkowego i finansowego.
-
Uroda3 lata ago
Czy da się rozjaśnić makijaż permanentny?
-
Technologie2 lata ago
Dywan jedwabny na co dzień – wady i zalety
-
Uroda5 lat ago
Jaka biżuteria do koronkowej sukienki?
-
Sport2 lata ago
Zaczynamy przygodę z bronią czarnoprochową – kilka wskazówek
-
Biznes2 lata ago
Densytometr poligraficzny – do czego jest wykorzystywany?
-
Budownictwo2 lata ago
Jak działa bezpiecznik przepięciowy?
-
Sport4 lata ago
Po czym poznać prawdziwego skejta?
-
Biznes6 lat ago
Analiza na start nowego biznesu